Hull i tennene

Hull i tennene, også kalt karies, utvikler seg gradvis og kan i starten være vanskelig å oppdage. Like fullt er det viktig at hullene oppdages og kan forebygges eller behandles så tidlig som mulig, for å unngå det ubehaget og de smertene hull i tennene medfører.

Symptomer

Små kariesangrep (hull) gir ikke symptomer, men større hull kan gi tannverk eller ising.

Hvordan unngå?

Det viktigste for å unngå hull er å pusse tennene to ganger om dagen med fluortannkrem. Noen trenger å bruke tanntråd eller tannbørster for å fjerne bakteriebelegg mellom tennene. Noen kan ha behov for ekstra fluorider i tillegg til tannkremen. Vi gir deg råd om hvordan du best mulig kan ta vare på akkurat dine tenner.

Spis faste måltider
Bakteriene i munnen produserer syre når de får tilført sukker i mat og drikke. Hvis du småspiser ofte i løpet av dagen, holdes syreproduksjonen i gang lengre og risikoen for karies øker.

Spyttet har evne til å nøytralisere syren som bakteriene danner, og er med på å beskytte mot nedbrytning av tannvev. Ved lenger tid mellom måltidene får spyttet tid til å nøytralisere syren, og rekker å beskytte mot nedbrytning av tennene.

Ekstra fluorbeskyttelse
Noen kan ha behov for ekstra fluorider i tillegg til tannpuss med fluortannkrem. Småbarn kan i slike tilfeller benytte fluortabletter, mens voksne og større barn kan benytte skyllevæske med 0,2 prosent fluorider eller fluortabletter.

Spør tannlege eller tannpleier om du har behov for dette. Fluorider styrker tannemaljen, motvirker at det oppstår hull, og reparerer små hull (karies i tidlige stadier).

Har du hull i en tann?

For å finne ut som du har hull i en tann så må du til en tannundersøkelse.